Farro glutensizdirmi?
![Gluten Nedir? Gluteni işte böyle görüp hissedebilirsiniz! | DrYerebakan](https://i.ytimg.com/vi/S-SNHeoM27g/hqdefault.jpg)
MəZmun
- Farro tərkibində özü var
- Farro ümumi buğda ilə müqayisədə fərqli bir gluten quruluşuna malikdir
- Alt xətt
Farro kimi qədim taxıllar qida sıxlığı və kulinariya yönlüliyi səbəbindən getdikcə populyarlaşır (1).
Farro özü dünyanın ən qədim becərilən taxılları arasındadır. Yağlı, düyü kimi bir toxuma var və lif və müxtəlif zəruri qida maddələri ilə yüklənir (2).
Maraqlıdır ki, "farro" termini bir neçə qədim buğda növünü, o cümlədən emmer və einkornı əhatə edir (3).
Glutensiz bir pəhriz izləyən insanların əksəriyyəti, əsas tərkibli tərkibli taxıllardan - buğda, arpa və çovdardan hazırlanan qidalardan çəkinməyi bilir. Bununla birlikdə, farro nadir hallarda bir buğda məhsulu adlandırıldığından, onun glutensiz olub olmadığını düşünə bilərsiniz.
Bu yazıda, farro tərkibində kleykovinanın olub olmadığını və bir gluten allergiyası və ya dözümsüzlüyünüz varsa yeməyin təhlükəsiz olub olmadığını izah edirik.
Farro tərkibində özü var
Farro buğdanın bir növü olduğundan, hər hansı bir buğda məhsulu kimi özü də tərkiblidir.
Beləliklə, çölyak xəstəliyi kimi ciddi bir qlütensiz bir pəhriz tələb edən bir tibbi vəziyyətiniz varsa, farro yeməməlisiniz.
Unutmayın ki, farro einkorn, yazılmış və emmer adlanan üç ayrı gövdə gövdəli buğda növünü əhatə edir. Bu məhsulları baqqal mağazalarında görsəniz və ya restoran menyularında olsanız, unutmayın ki, bunlar tərkibində qlutensizdir (3).
Buğda əsaslı, özü tərkibli taxıllar arasında durum, triticale, bulgur, freekeh və kamut var. Qatı bir glutensiz bir diyetə əməl etsəniz, bunların hamısından çəkinməlisiniz.
xülasəFarro buğdanın bir növüdür və buna görə tərkibində özü var. Qatı bir glutensiz bir diyetə əməl edirsinizsə, bunun qarşısını almalısınız.
Farro ümumi buğda ilə müqayisədə fərqli bir gluten quruluşuna malikdir
Bir əlaqəli bir növ olsa da, farro, ümumi buğda ilə müqayisədə fərqli bir gluten quruluşuna malikdir və bu, bir gluten dözümsüzlüyü olanlar üçün daha dözümlü hala gətirə bilər (3).
Buna görə, kleykovina dözümsüzlüyü olan bəzi insanlar, adətən digər buğda növləri ilə əlaqəli mənfi simptomları yaşamadan az miqdarda farro yeyə bilərlər. Buna baxmayaraq, gluten dözümsüzlüyü olanlar arasında fərdi tolerantlıq çox dəyişir.
Çölyak xəstəliyiniz varsa, bütün digər mənbələrdən, o cümlədən farrodan çəkinməlisiniz, lakin çölyak olmayan qlüten həssaslığı kimi yumşaq şərtlər həmişə glutinin tamamilə qarşısını almağı tələb etmir. Əksinə, aşağı və ya azaldılmış bir pəhriz ilə effektiv şəkildə idarə oluna bilər.
Dedi ki, dözə biləcəyiniz glutinin dəqiq miqdarı həssaslığınızın dərəcəsindən asılıdır (4).
Qlüten dözümsüzlüyünün bir forması varsa və farro'nun etibarlı bir seçim olduğundan əmin deyilsinizsə, diyetinizə əlavə etməzdən əvvəl sağlamlığınızla əlaqə saxlayın.
XülasəFarro, ümumi buğda ilə müqayisədə fərqli bir kleykovin quruluşuna malikdir, buna görə də kleykovina həssaslığı olan bəzi insanlar mənfi simptomlar yaşamadan dözə bilərlər.
Alt xətt
Farro qidalandırıcı, populyar qədim taxıldır. Lakin buğdanın bir forması olduğu üçün tərkibində özü var və qatılıqsız pəhriz izləyən hər kəs tərəfindən qorunmalıdır.
Buna baxmayaraq, müasir buğda ilə müqayisədə fərqli bir gluten quruluşu var, yəni glutenə qarşı dözümsüzlüyün daha yumşaq formaları olan bəzi insanlar az miqdarda buna dözə bilərlər.
Tibbi səbəblərə görə aşağı kleykovina pəhrizinə əməl edirsinizsə, gündəlik işinizə farro əlavə etməzdən əvvəl həkimlə məsləhətləşin.