Zefir Glutensizdirmi?
![Prof. Dr. Canan Karatay glutenin neden olduğu 20 hastalığı açıkladı](https://i.ytimg.com/vi/5PCkiKnTuw8/hqdefault.jpg)
MəZmun
- Baxılması lazım olan maddələr
- Diqqət yetirin
- İlə ehtiyatlı olun
- Qlütensiz markalar
- Çapraz çirklənmə haqqında nə demək olar?
- Alt xətt
Baxış
Buğda, çovdar, arpa və tritikale (buğda və çovdar qarışığı) içərisində olan təbii olaraq meydana gələn zülallara gluten deyilir. Gluten bu taxılların formasını və tutarlılığını qorumağa kömək edir. Qlütenə qarşı dözümsüz və ya çölyak xəstəliyi olan insanlar yedikləri qidada özü olmamalıdır. Gluten ona həssas olan insanlarda müxtəlif simptomlara səbəb ola bilər, bunlar:
- qarın ağrısı
- şişkinlik
- ishal
- qəbizlik
- baş ağrısı
Bəzi qidalar - çörək, tort və kek kimi - açıq-aşkar özü qaynağıdır. Gluten həmçinin zefir kimi tapa bilməyəcəyiniz qidaların tərkib hissəsi ola bilər.
Amerika Birləşmiş Ştatlarında istehsal olunan bir çox marshmallow yalnız şəkər, su və jelatindən ibarətdir. Bu, onları südlü və əksər hallarda glutensiz edir.
Baxılması lazım olan maddələr
Bəzi zefir buğda nişastası və ya qlükoza siropu kimi maddələrlə hazırlanır. Bunlar buğdadan əldə edilir. Bunlar glutensiz deyildir və qarşısını almaq lazımdır. Ancaq ABŞ-da bir çox zefir markası buğda nişastası əvəzinə qarğıdalı nişastası ilə hazırlanır. Bu, onları glutensiz edir.
Satın aldığınız zefirlərin yeyə biləcəyinə tam əmin olmağın yeganə yolu etiketi yoxlamaqdır. Etiket kifayət qədər spesifik deyilsə, onları istehsal edən şirkətə zəng edə bilərsiniz. Ümumiyyətlə, özü olmayan bir məhsul, Qidalanma Faktları etiketinin altında bu şəkildə etiketlənəcəkdir.
Diqqət yetirin
- buğda zülalı
- hidroliz olunmuş buğda zülalı
- buğda nişastası
- buğda unu
- səməni
- triticum vulgare
- tritikum spelta
- hordeum vulgare
- secale taxıl
![](https://a.svetzdravlja.org/health/6-simple-effective-stretches-to-do-after-your-workout.webp)
Qlütensiz etiketi görmürsənsə, maddələr siyahısına bax. Bəzi maddələrin özü olub olmadığını müəyyənləşdirməyə kömək edə bilər.
İlə ehtiyatlı olun
- bitki zülalı
- təbii ətirlər
- təbii boyalar
- dəyişdirilmiş qida nişastası
- süni ləzzət
- hidroliz olunmuş zülal
- hidroliz olunmuş bitki zülalı
- dekstrin
- maltodekstrin
![](https://a.svetzdravlja.org/health/6-simple-effective-stretches-to-do-after-your-workout.webp)
Qlütensiz markalar
ABŞ-da bir çox zefir markası buğda nişastası və ya buğda yan məhsulları əvəzinə qarğıdalı nişastası ilə hazırlanır. Qarğıdalı nişastası qlütensiz olsa da, oxu yazıları hələ də vacibdir. Gluten ehtiva edə biləcək digər tatlar və ya istehsal prosesləri ola bilər. Etiketdə glutensiz olduqlarını bildirən zefir markalarına aşağıdakılar daxildir:
- Dandies vanil marshmallow
- Trader Joe's marshmallows
- Doumak tərəfindən Campfire Marshmallows
- ən çox zefir tükü markaları
Kraft Jet-Puffed Marshmallow da ümumiyyətlə glutensizdir. Ancaq bir Kraft şirkətinin istehlakçı kömək xəttinin nümayəndəsinə görə, məhsullarının bir hissəsi (məsələn, marshmallow), özü ilə taxıl istifadə edən tədarükçülərdən alınan təbii aromatlar ehtiva etmək ehtimalı yüzdə 50-dir. Bu səbəbdən onların zefirləri qlütensiz etiketlənmir.
Jet-Puffed Marshmallow, yəqin ki, özü üçün dözümsüz olan birisi üçün təhlükəsizdir. Ancaq çölyak xəstəliyi olan birisi üçün ən yaxşı seçim ola bilməzlər.
Çapraz çirklənmə haqqında nə demək olar?
Bəzi marshmallowlar glutensizdir, lakin tərkibində özü olan məhsullar istehsal edən fabriklərdə qablaşdırılır və ya istehsal olunur. Bu marshmallowlarda digər məhsullarla çarpaz çirklənmədən qaynaqlanan az miqdarda özü var.
Qlüten həssaslığı olan bəzi insanlar bu az miqdarda qlütenə dözə bilərlər. Ancaq çölyak xəstəliyi olanlar kimi digərləri onları təhlükəsiz yeyə bilməyəcəklər.
Tənzimləmə, qida tərkibində milyondan (ppm) az 20 hissədən az olduqda qlütensiz etiketlənməsinə icazə verir. Çapraz çirklənmənin səbəb olduğu kimi gluten iz miqdarı 20 ppm-dən azdır. Bunlar Qidalanma Faktları etiketlərinə daxil edilməyib.
Çapraz çirklənmə maddələrinə sahib ola biləcək markalar arasında Just Born tərəfindən istehsal olunan tətil temalı bir marshmallow olan Peepsin bəzi tatları vardır.
Peeps qarğıdalı olmayan qarğıdalı nişastası ilə hazırlanır. Bununla birlikdə, bəzi növlər özü də tərkibində gluten olan məhsullar istehsal edən fabriklərdə edilə bilər. Müəyyən bir ləzzətə şübhə edirsinizsə, Just Born veb saytına baxın və ya istehlakçı əlaqələri şöbəsinə zəng edin. Bəzi Peeps məhsulları etiketlərində glutensizdir. Bunları yemək həmişə təhlükəsizdir.
Alt xətt
ABŞ-da zefir markalarının hamısı olmasa da, bir çoxu glutensizdir. Bəzi marshmallowlarda az miqdarda gluten ola bilər. Çölyak xəstəliyi olan insanlar tərəfindən asanlıqla tolere edilə bilməz. Yüngül qlüten dözümsüzlüyü olan insanlar, qlütensiz kimi etiketlənməmiş zefir markalarını yeyə bilərlər.
Gluten istehsal prosesi zamanı məhsullara çarpaz çirklənmə yolu ilə düşə bilər. Bəzi zefirlərdə buğda və ya digər tərkibində özü olan taxıldan alınan təbii ləzzət kimi maddələr də ola bilər.
Qlütensiz zefir aldığınızdan əmin olmağın yeganə yolu etiketlərində qlütensiz deyənləri almaqdır. Şübhə olduqda əlavə məlumat üçün istehsalçını da araya bilərsiniz.